Kawa u wielu ludzi jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, ale nie tylko – pijemy ją coraz chętniej w kawiarniach, podczas przerwy w pracy czy podczas spotkania ze znajomymi. Jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie, która w rozsądnych ilościach wspomaga działanie naszego organizmu i daje zastrzyk energii na cały dzień. Nie inaczej jest w terenie, kiedy po wielu przebytych kilometrach możesz w końcu zasiąść przy ognisku lub podczas przerwy w podróży i cieszyć się doskonałym aromatem ulubionego napoju. Coraz większa liczba producentów żywności turystycznej oferuje kawę turystyczną, którą można zabrać w plecak na wyprawę do lasu. Kawa mielona arabica jest jedną z najbardziej popularnych odmian kawy na świecie i odpowiada za dziewięćdziesiąt procent całej światowej uprawy. Nic więc dziwnego, że chcielibyśmy mieć jej zapas ze sobą wszędzie, dokąd podróżujemy.
Kawowiec, roślina, z której na skutek zmielonych ziaren tworzy się czarny napój energetyczny pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się mniej więcej w XVI wieku, z marszu zdobywając dużą popularność i zastępując herbatę. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od arabskiego kahwa, jednak niektóre źródła podają, że wywodzi się od etiopskiego miasta Kaffa (dziś: Kefa). Uprawia się ją na terenie obu ameryk, a także Oceanii oraz Afryce.
W kawie mielonej arabica, dostępnej w naszym sklepie, najważniejsza jest kofeina, która pełni rolę stymulującą. Pobudza mózg i mięśnie do działania, dając zastrzyk nowej energii, zwiększa skupienie i sprawność myślenia. Bezpośredni jej wpływ na nasze ciało i umysł odczuwamy po upływie około godziny od jej wypicia. Jej pozytywne właściwości trudno zliczyć, ale wymienimy chociaż kilka z nich. Po pierwsze, jest udowodnione naukowo, że poprawia pamięć krótkotrwałą oraz zdolności poznawcze. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko na zachorowanie raka jelita oraz wątroby, a także nawet o pięćdziesiąt procent zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Dodatkowo poprawia krążenie, układ trawienny oraz zwiększa metabolizm. Dlatego jest tak często wybierana przez turystów, którzy czasem potrzebują dodatkowego ,,kopa” podczas wymagających wędrówek.
Kawę mieloną Arabica w naszym sklepie znajdziesz w różnych pojemnościach oraz opakowaniach. Ze specjalnie wyselekcjonowanych gatunków oferujemy małe, łatwe do zapakowania do plecaka opakowania, które zapewniają jedną bądź kilka porcji tego popularnego napoju. Ich dodatkową zaletą jest wodoodporność, więc nie musisz się obawiać, że opakowanie przemoknie podczas deszczu i ubrudzi ekwipunek noszony w plecaku lub torbie. W terenie często nie masz dostępu do prądu ani nie weźmiesz ze sobą czajnika, ale jest kilka sposobów, aby temu zaradzić. Oczywiście zawsze pozostaje możliwość przygotowania jej w domu i zabrania ze sobą w termosie. Zapewniamy jednak, że kawa własnoręcznie przygotowana w terenie smakuje o wiele lepiej i jest należytą nagrodą za wszelki wysiłek, który poświęcisz na jej przygotowanie. Jeżeli masz ziarna kawy, możesz zaparzyć kawę kowbojską - wystarczy zagotować wodę, wrzucić ziarna kawy, potem zaś zmniejszyć płomień i poczekać aż ziarna osiądą na dnie garnuszka. Taki rodzaj najlepiej przygotować z palnikami gazowymi, gdyż przy ognisku ciężko jest regulować poziom płomienia. Niektórzy producenci zaczęli dodawać do specjalnie przygotowanych zestawów małe filtry, które pozwolą na zaparzenie kawy bez fusów, których wielu z nas nie znosi. Ciekawym elementem wyposażenia może stać się mała kawiarka, której rozmaite modele oferuje wiele firm zajmujących się ekwipunkiem turystycznym. Jednym z częstych błędów jest zalewanie kawy wrzątkiem - niszczy on sam i aromat kawy. Woda, którą zalewasz swój ulubiony napój, powinna mieć 88-94 stopnie. Wystarczy więc, że po zagotowaniu wody chwilę zaczekasz, aż woda nieco ostygnie.
Kawa mielona Arabica jest używką, więc z jej stosowaniem oraz częstotliwością spożywania należy zachować umiar. Wszystko w nadmiarze może zaszkodzić Twojemu zdrowiu. Upewnij się, że zjadłeś solidny posiłek i nie pij kawy na pusty żołądek. Miej także pewność, że woda, której użyłeś do zagotowania pochodzi z dobrego źródła. Jeżeli pobrałeś ją ze strumienia lub potoku - przejdź kilkaset metrów w jego górę, aby upewnić się, że woda jest czysta. Najbezpieczniej jednak jest korzystać z własnych zapasów wody, co do których będziesz mieć pewność w sprawie przydatności do spożycia.