Estetyczny nóż ze świetnej stali, łatwy w obsłudze i bardzo wszechstronny. Sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i podczas wypraw terenowych, idealny jako przenośny nóż do posiłków, a przy tym świetnie spełnia swoją funkcję. Cena adekwatna do jakości, solidne wykonanie. Nie myślałem, że będę aż tak zadowolony z zakupu. Zdecydowanie polecam, daję najwyższą ocenę!
Nóż kuchenny Cold Steel Kitchen Classics Paring knife
Nóż kuchenny z serii Kitchen Series przeznaczony do obierania, krojenia oraz szatkowania warzyw i owoców. Klingę o profilu Drop-Point wykonano ze stali nierdzewnej 4116 Krupp (Cryo-Quenched). Ergonomicznie wyprofilowana rękojeść w kolorze czarnym wykonana jest z tworzywa Zy-Ex i pokryta materiałem Kray-Ex dopuszczonym do kontaktu z żywnością, o antypoślizgowej fakturze.
Stal nierdzewna 4116 Krupp
Klingę wykonano ze stali nierdzewnej 4116 Krupp, poddanej obróbce kriogenicznej (Cryo-Quenched), co pozwala uzyskać wyższą twardość oraz lepszą odporność na uderzenia. Stal odznacza się wysoką odpornością na korozję oraz łatwością ostrzenia. Ostrze wyprowadzono szlifem płaskim, co zapewnia dobre właściwości tnące.
Rękojeść z Zy-Ex oraz Kray-Ex
Ergonomicznie ukształtowana rękojeść składa się ze sztywnego rdzenia z materiału Zy-Ex, który odpowiada za wytrzymałość, oraz zewnętrznej warstwy z materiału Kray-Ex dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Okładzina z fakturą antypoślizgową poprawia pewność chwytu.
Najważniejsze cechy
- profil głowni Drop-Point
- stal nierdzewna 4116 Krupp (Cryo-Quenched)
- szlif płaski
- rękojeść: rdzeń z Zy-Ex, okładzina z Kray-Ex
- antypoślizgowa faktura
- przeznaczenie: obieranie, krojenie i szatkowanie warzyw oraz owoców
MILITARY jest oficjalnym dystrybutorem marki Cold Steel.
Cold Steel to uznana amerykańska marka specjalizująca się w produkcji noży, maczet oraz narzędzi taktycznych, działająca od 1980 roku w Irving, Kalifornia. Popularność zdobyła dzięki nowatorskim rozwiązaniom konstrukcyjnym, takim jak rękojeści Kraton® czy charakterystyczne ostrza American Tanto, cenione zarówno przez służby mundurowe, jak i entuzjastów militariów. Firma opracowała także własne gatunki stali, m.in. San Mai III®, wyróżniające się wysoką odpornością na zużycie i wyjątkową trwałością. Cold Steel jest również twórcą opatentowanego systemu blokady Tri-Ad™ Lock, zapewniającego wysoki poziom bezpieczeństwa podczas użytkowania. Marka współpracuje z renomowanymi projektantami noży, takimi jak założyciel Lynn C. Thompson i Andrew Demko, których doświadczenie i zaangażowanie mają bezpośredni wpływ na jakość i niezawodność oferowanych produktów.
| Typ noża | Z głownią stałą |
|---|---|
| Styl | Kuchenny |
| Długość głowni | 70 mm |
| Grubość głowni | 1,5 mm |
| Profil głowni | Drop-point |
| Rodzaj ostrza | Gładkie |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Bardzo dobra |
| Typ blokady | Ostrze stałe |
| Długość całkowita | 178 mm |
| Stal ostrza | 4116 |
| Sposób otwierania | Ostrze stałe |
| Materiał rękojeści | Kray-Ex |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Nie |
| Waga | 34 g |
| EAN | 705442014522 |
| Kod producenta | CS-59KSPZ |
| Producent | Cold Steel |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Podsumowanie opinii
Liczba opinii: 2
-
-
Dobry, niedrogi nóż kuchenny. Ma odpowiedni rozmiar do mniejszych prac w kuchni. Wykonany z trwałego materiału, można myć go w zmywarce bez obaw. Zdecydowanie polecam.
Brak opinii