Kociołek węgierski to przydatne naczynie, które sprawdzi się do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Kociołki świetnie sprawdzają się do gotowania nad ogniskiem na przykład na kempingu i innych wypadach w teren. W MILITARY.PL znajdziesz różne modele kociołków węgierskich.
Jednym z dostępnych rodzajów jest żeliwny kociołek węgierski. Taki kociołek wyróżnia się trwałością i równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Dzięki temu, gotowanie gulaszu, zupy czy duszonych mięs jest proste i nie zachodzi większe ryzyko przypalenia lub niedogotowania. Dzięki grubym ściankom kociołka węgierskiego żeliwnego potrawy dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę, a także dobrze się sprawdza do długotrwałego gotowania w niskiej temperaturze.
Jeżeli bardziej zależy Ci na łatwiejszym procesie konserwacji, warto rozważyć kociołek węgierski emaliowany. Takie modele łączą w sobie łatwość utrzymania w czystości oraz odporność na korozję. Węgierski kociołek emaliowany jest również odporny na działanie kwasów, zarówno tych pochodzących z żywności, jak i chemii czyszczącej.
Żeliwny kociołek węgierski, zarówno w wersji emaliowanej, jak i pozbawiony tej powłoki, to przydatny i praktyczny element wyposażenia wyprawowego, który z pewnością przypadnie do gustu fanom gotowania na świeżym powietrzu. Uniwersalność, wytrzymałość i bardzo dobre właściwości termicznie węgierskich kociołków, sprawiają, że takie naczynie sprawdzi się na każdej wyprawie.