- Strona główna
-
Survival, bushcraft, turystyka
-
Kuchnia turystyczna
-
Wędzarnie i akcesoria
- Wędzarnie
- Wędzarnia elektryczna Borniak Timer UWDT v1.4 - 150 l
Wędzarnia elektryczna Borniak Timer UWDT v1.4 - 150 l
- Do góry
- opis
- dane techniczne
- Opinie o produkcie
- Warto dokupić
Prosta w obsłudze, duża wędzarnia o pojemności 150 litrów z elektronicznym panelem sterowania i możliwością wędzenia żywności zarówno na ciepło, jak i na zimno. W modelu zastosowano grzałkę z radiatorem, dzięki któremu dystrybucja temperatury jest bardzo efektywna. Przestronna komora wędzarnicza umożliwia wędzenie aż do 20 kg mięsa na 7 poziomach.
Wędzarnia wyposażona została w sterownik Borniak Timer, który zapewnia szybką i łatwą obsługę urządzenia. Zamontowany z lewej strony panel z wyświetlaczem umożliwia kontrolę temperatury podczas procesu wędzarniczego oraz informuje o czasie pracy. Dodatkowo sterownik umożliwia ustawienie czasu poszczególnych funkcji, tj. grzania, generowania dymu oraz osuszania.
Głównym elementem odpowiadającym za wytwarzanie dymu jest generator o mocy 1115 W. Umożliwia to uzyskanie maksymalnej temperatury do 120 st. C. Obsługa urządzenia jest w pełni automatyczna. Po włączeniu generator rozpocznie pracę i będzie sam kontrolował równomierny rozkład temperatury wewnątrz.
Dym uzyskiwany jest w wyniku spalania zrębków wędzarniczych, które tlą się i wydobywają aromatyczny dym. Po jednym zasypaniu wędzarnia może wytwarzać dym przez 8 godzin bez konieczności ponownego napełniania. Kominek z szybrem pozwala na regulację i dostosowanie gęstości dymu do wędzonych produktów.
Misa ociekowa umieszczona pod rusztami zapobiega skapywaniu tłuszczów i soków na elementy grzejne. Wewnątrz wędzarni znajdują się dwie miski na zbierający się tłuszcz i wodę. Wszystkie te elementy bez trudu można wyjąć i umyć, co pozwola na zachowanie higienicznych warunków wędzenia. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w skraplacz, który zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z komina osadem.
Zewnętrzna powłoka wędzarni wykonana została z wytrzymałej blachy Alu-Cynk. Wnętrze komory wytworzono z atestowanej do kontaktu z żywnością blachy nierdzewnej. Specjalna technika izolacji ścian wraz z silikonowymi uszczelkami zapobiegają utracie ciepła. Klasa szczelności komory wędzarniczej jest zgodna ze standardem IP20.
Komfort użytkowania wędzarni zwiększają drzwi wyposażone w mocne zawiasy, silikonowe uszczelnienie i magnetyczne zamknięcie. Nóżki z regulacją oraz antypoślizgową gumą, pozwalają na stabilne ustawienie wędzarni na podłożu.
W zestawie znajdują się:
- szafa wędzarnicza,
- panel sterowania,
- generator dymu,
- 5 x zrębki wędzarnicze 2 l,
- 3 x kije wędzarnicze,
- misa ociekowa,
- 2 x miska na wodę,
- kominek z szybrem,
- skraplacz,
- ruszt,
- 5 x haki podwójne,
- 5 x haki S,
- 2 x kabel zasilający,
- kabel zasilający do generatora dymu.
Uwaga! Wędzenie na zimno jest możliwe po montażu przystawki ZW-01 (do zakupienia osobno).
Dane techniczne
Napięcie znamionowe: 230 V
Sterowanie: panel cyfrowy Borniak Timer
Materiał: blacha Alu-cynk, stal nierdzewna
Maksymalna temperatura: 120 st. C.
Moc urządzenia: 1115 W
Ilość poziomów: 7
Maksymalny wsad: 20 kg
Pojemność komory: 150 l (42 x 49 x 71 cm)
Wymiary: 52 x 71 x 115 cm
Waga: 35 kg
Producent: Borniak, Polska
Moc | 1115 W |
---|---|
Zasilanie wędzarki | Elektryczne |
Elektroniczny regulator temperatury | Tak |
Liczba poziomów | 7 |
Pojemność zasobnika na zrębki wędzarnicze | 2 l |
Pojemność komory wędzarniczej | 150 l |
Maksymalny wsad | 20 kg |
Temperatura maksymalna | 120 |
Timer | Tak |
Tryb BBQ | Nie |
Wymiary | 52 x 71 x 115 cm |
Waga | 35 kg |
Cechy dodatkowe | Możliwość wędzenia na ciepło i na zimno, regulacja gęstości dymu, magnetyczne zamknięcie drzwi. |
EAN | 5902114271565 |
Kod producenta | HW/UWDT-150V1.4 |
Producent | Borniak |
EAN |