Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 5 x 700 g
Chleb wojskowy pytlowy trwały 24 miesiące - 5 x 700 g
Pakiet 5 bochenków chleba pytlowego o wadze 700 g. Pieczywo jest wykonane z mąki żytniej z domieszką mąki pszennej. Dzięki wydłużonemu terminowi przydatności do spożycia wynoszącemu 24 miesiące, chleb można przechowywać przez długi czas. Podwójna warstwa folii w opakowaniu chroni go przed wilgocią oraz innymi czynnikami zewnętrznymi, jednocześnie pozwala zachować jego niezmieniony smak przez cały okres przechowywania. Tego rodzaju chleby były często stosowane przez Siły Zbrojne RP podczas działań pokojowych oraz przez służby Obrony Cywilnej w trakcie klęsk żywiołowych.
Przedłużona trwałość do spożycia oraz metody odświeżania
Wydłużony termin przydatności do spożycia wynoszący 24 miesiące umożliwia długotrwałe przechowywanie chleba. Opakowanie składające się z dwóch warstw folii skutecznie chroni produkt przed wilgocią oraz wpływem innych czynników zewnętrznych, pozwalając na utrzymanie niezmienionego smaku przez cały czas przechowywania.
Chleb podczas okresu przydatności do spożycia może być łatwo odświeżany na różne sposoby:
- w mikrofalówce - usunąć foliową opakowanie zewnętrzne, umieścić chleb w mikrofalówce na 3 minuty przy mocy 900 W, po czym zdjąć folię wewnętrzną i pokroić,
- w piekarniku - po zdjęciu zewnętrznej folii umieścić chleb w piekarniku nagrzanym do 90-100 st. C na około 30 minut, po zdjęciu folii wewnętrznej i ostygnięciu, pokroić chleb,
- w tosterze - po usunięciu obu warstw folii, pokroić chleb i umieścić w tosterze,
- w wodzie - nie usuwając foli, zanurzyć chleb w wodzie o temperaturze 90 st. C na około 30 minut, po ostygnięciu, wyciągnąć z opakowania, pokroić po kolejnych 20 minutach,
- w chemicznym podgrzewaczu bezpłomieniowym - bez zdejmowania folii, umieścić bochenek w podgrzewaczu, zalać wkład chemiczny odpowiednią ilością wody.
Skład produktu
Dzięki swojemu składowi chleb ma ponad 30% więcej błonnika w porównaniu do pieczywa pszennego. Charakteryzuje się także dużą zawartością witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E.
Skład:
- mąka żytnia typ 720
- mąka pszenna typ 750
- woda
- słodowy ekstrakt jęczmienny
- płatki ziemniaczane
- tłuszcz
- drożdże
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna: 191 kcal
- białko: 3,2 g
- węglowodany: 36,2 g, w tym cukry: 2,3 g
- tłuszcz: 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
- błonnik: 3,3 g
- sól: 0,5 g
Najważniejsze cechy
- termin przydatności do spożycia sięgający 24 miesięcy
- przygotowane z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej
- mogą zostać łatwo odświeżone
- zawierają o ponad 30% więcej błonnika
- wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym niacyny, oraz witaminy E
- wykorzystywane przez Siły Zbrojne RP, jak i przez służby Obrony Cywilnej
| Wartość jednostkowa | 3500 g |
|---|---|
| Typ żywności | Pieczywo |
| Waga netto | 3500 g |
| Wartość energetyczna (kcal) | 191 kcal/100 g |
| Białko | 3,2 g/100 g |
| Tłuszcze | 2,9 g/100 g |
| Węglowodany | 36,2 g/100 g |
| Cukry | 2,3 g/100 g |
| Sól | 0,5 g/100 g |
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g/100 g |
| EAN | ZECHLEB0008 |
| Producent | TM |
| EAN |