- Strona główna
-
Survival, bushcraft, turystyka
-
Książki
- Książki historyczne
- Książka "Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej" - Jacek Komuda
Książka "Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej" - Jacek Komuda
- opis
- dane techniczne
- Opinie
- Warto dokupić
Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska“? Wiadomo, karczma „U Sarmaty“ na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli. Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do wiedzy. "Średnio co sto lat, kuchnia polska zmieniała gruntownie oblicze. Zmieniała, bo stawały się dostępne nowe potrawy, dodatki, przyprawy. Jedne składniki odchodziły do rezerwatów, jak głuszce, niedźwiedzie. Inne pojawiały, jak ryż, cukier w powszechnym użyciu. Wydobądźmy zatem na światło dzienne te potrawy, które i dziś mogą znaleźć się na stole każdego z nas. Zapraszam do podwójnego przewodnika – geograficznego i kulinarnego, w którym jak rodzynki w cieście znaleźć można miejsca i obiekty, których nie opisano w zwykłych bedekerach. I zabytki kuchni, które możemy dzisiaj bez większych kłopotów odtworzyć z dostępnych składników.
Książka w polskiej wersji językowej.
Dane techniczne
Autor: Jacek Komuda
Oprawa: miękka
Ilość stron: 480
Format: 12,5 x 19,5 cm
Rok wydania: 2023
Wydawnictwo: Fabryka Słów
EAN | 9788367949972 |
---|---|
Producent | Wydawnictwo Fabryka Słów |
EAN |