Jaką kuchenkę turystyczną wybrać?
Kuchenka turystyczna to przenośne urządzenie przydatne podczas różnego rodzaju wypraw. Pozwala nie tylko przygotować pożywny posiłek w terenie, lecz także podgrzać napój, roztopić śnieg w celu uzyskania wody pitnej czy zapewnić przyjemną atmosferę w czasie outdoorowych wyjazdów.
W tym artykule doradzimy m.in.: jaką kuchenkę turystyczną wybrać, na co zwrócić uwagę podczas jej zakupu oraz czy wybrać kuchenkę ceramiczną czy zwykłą.
Rodzaje kuchenek turystycznych
Na rynku można znaleźć wiele rodzajów kuchenek. Różnią się one m.in. budową, rozmiarem, wagą czy rodzajem wykorzystywanego paliwa. O wyborze odpowiedniej kuchenki decydują przede wszystkim indywidualne potrzeby użytkownika. Poniżej omówimy kuchenki ze względu na rodzaj stosowanego paliwa.
Kuchenki turystyczne gazowe
Największą zaletą kuchenek gazowych jest to, że można je szybko i łatwo uruchomić. Po założeniu kartusza z gazem wystarczy odkręcić zawór gazu i przyłożyć źródło ognia. Do tego najlepiej nadaje się zapalniczka, która wytwarza silny i odporny na wiatr płomień. Alternatywnie można sięgnąć po zapałki lub krzesiwo, które jest skuteczne nawet podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych.
W wyposażeniu niektórych modeli kuchenek gazowych znajduje się wbudowany zapalnik typu piezo, który generuje iskrę i ułatwia zapalenie gazu. Jest to szczególnie wygodne rozwiązanie, które nie wymaga stosowania dodatkowych źródeł ognia. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet korzystając z kuchenki ze wbudowanym zapalnikiem, warto na wszelki wypadek mieć przy sobie zapasową zapalniczkę, zapałki lub krzesiwo.
Warto wspomnieć, że zapalniki piezo i niektóre zapalniczki, takie jak np. żarowe, mogą nie działać na wysokościach powyżej 3000 metrów n.p.m. Jeśli wiec planujesz biwakować na takich wysokościach, koniecznie zabierz ze sobą krzesiwo lub zapałki sztormowe.
Istnieją większe modele kuchenek gazowych z kilkoma palnikami, które nadają się na kemping. Jeśli jednak planujemy pieszą wycieczkę, warto rozważyć wybór mniejszego modelu z pojedynczym palnikiem.
W sprzedaży dostępne są zarówno kuchenki składające się tylko z palnika, do których konieczne jest dokupienie osobno garnka oraz ewentualnej osłony przed wiatrem, jak i zestawy do gotowania, takie jak ten widoczny na poniższym zdjęciu.
W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć, że kuchenki gazowe mogą być mniej wydajne w ekstremalnych warunkach atmosferycznych. Spadek ciśnienia atmosferycznego oraz niska temperatura, zwłaszcza na dużych wysokościach, mogą wpłynąć niekorzystnie na wydajność urządzenia.
Warto również pamiętać o regulacjach bezpieczeństwa związanych z przewożeniem kuchenek gazowych. Do samolotu można zabrać kuchenkę gazową, ale bez kartusza, więc żeby z niej później korzystać, gaz trzeba kupić na miejscu.
Kuchenki turystyczne na paliwo stałe
Kuchenki na paliwo stałe są lekkie i ekonomiczne. Mogą być transportowane w formie złożonej, dzięki czemu zajmują bardzo mało przestrzeni. Samo urządzenie to po prostu kawałki metalu, które składamy, tworząc z nich kuchenkę.
Do używania takiej kuchenki potrzebne jest drewno lub specjalne paliwo turystyczne, takie jak tabletki lub żele. Ponadto można również użyć: drzew iglastych, liści, kory, szyszek, suchej trzciny, trawy, słomy czy papieru.
Kuchenki turystyczne na paliwo płynne
Kuchenki korzystające z paliwa płynnego to dobry wybór na wyjazdy w góry, gdzie panują bardzo niskie temperatury. W przeciwieństwie do gazowych kuchenek, które mogą mieć trudności z zapłonem lub działaniem w mroźnym klimacie, kuchenki na paliwo płynne zachowują swoją wydajność nawet w ekstremalnych warunkach. W zależności od modelu mogą być zasilane benzyną, naftą lub ropą. Istnieją także kuchenki wielopaliwowe.
Pomimo tych zalet, istnieją pewne minusy związane z korzystaniem z kuchenek na paliwo płynne. Ich obsługa może być bardziej wymagająca. Czasami wydzielają też nieprzyjemny zapach paliwa podczas gotowania. Ponadto istnieje ryzyko, że paliwo płynne może pozostawić zabrudzenia na naczyniach.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kuchenki turystycznej?
Kiedy wybieramy kuchenkę turystyczną, warto wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj paliwa, lecz także inne ważne parametry. Istotna jest przede wszystkim konstrukcja kuchenki turystycznej. Na piesze wędrówki, gdzie liczy się każdy gram, warto wybrać kuchenkę o prostej, lekkiej konstrukcji. Mniej rozbudowane modele ważą około 70-80 gramów, ale jest to waga samego palnika, a do tego trzeba doliczyć jeszcze wagę garnka oraz paliwo. Z kolei kuchenki bardziej zaawansowane, z licznymi podzespołami, mogą osiągać wagę nawet około 600 gramów. Szczególnie w przypadku początkujących podróżników warto postawić na urządzenie łatwe w obsłudze, proste w czyszczeniu i odporne na awarie.
Nie da się zaprzeczyć, że warunki pogodowe mogą ulec nagłej zmianie, zwłaszcza w górach, gdzie wiatr niespodziewanie przybiera na sile. Z tego względu warto zwrócić uwagę na to, czy kuchenka jest wyposażona w osłonę przeciwwiatrową. Często są one dołączane do urządzeń, ale także dostępne osobno, np. aluminiowe osłony, które mogą znacznie poprawić stabilność i efektywność gotowania w trudnych warunkach.
Kuchenka turystyczna - ceramiczna czy zwykła?
Nie wiesz, czy wybrać kuchenkę turystyczną ceramiczną czy zwykłą? Wybór pomiędzy nimi zależy od okoliczności, w których sprzęt będzie używany. Zwykłe kuchenki turystyczne, są z reguły lżejsze i bardziej kompaktowe niż te ceramiczne. Ułatwia to ich przenoszenie podczas pieszych czy rowerowych wycieczek. Z łatwością można na nich przygotować obiad lub zagotować wodę. Ich prosta budowa sprawia, że są łatwe w użyciu. Ponadto zwykłe kuchenki turystyczne są zazwyczaj tańsze niż ich ceramiczne odpowiedniki.
Kuchenki ceramiczne są nieco cięższe i większe, co sprawia, że mogą być dobrym wyborem dla osób podróżujących samochodem.
Co wybrać - kuchenkę turystyczną na kartusze czy benzynę?
Nie jesteś pewien, czy wybrać kuchenkę turystyczną na kartusze czy na benzynę? W tym przypadku już na wstępie podpowiadamy, że gaz jest przede wszystkim bezpieczniejszym paliwem od benzyny. Noszenie benzyny w plecaku może sprawić, że nasze rzeczy będą później nieprzyjemnie pachnieć, a także istnieje ryzyko jej wylania. Poza tym kuchenki benzynowe mogą się zapychać, zwłaszcza gdy nie mamy dostępu do dobrej jakości paliwa.
A jakie są zalety kuchenki na benzynę? Przede wszystkim tego typu kuchenka będzie odpowiedniejsza dla osób, które wybierają się na trudne wyprawy, ponieważ nie ma problemu, aby działała na dużym mrozie przy niskim ciśnieniu. Jeżeli planujemy zimową wyprawę w góry, a temperatura może spaść znacznie poniżej -10 st. C, warto rozważyć zakup kuchenki turystycznej na benzynę. Mroźne temperatury znacznie obniżają ciśnienie w kartuszach, przez co gaz podczas gotowania wypływa bardzo powoli. W temperaturach tak niskich, jak -20 st. C, a nawet -30 st. C, modele gazowe są praktycznie bezużyteczne. Co ważne, zakup kartuszy z gazem może być problematyczny w niektórych krajach, a benzynę można kupić niemal wszędzie.
Oferta kuchenek turystycznych w MILITARY.PL
W ofercie MILITARY.PL znajdziesz wiele rodzajów kuchenek turystycznych. Dostępne są gazowe kuchenki turystyczne, które są nie tylko lekkie, lecz także poręczne, co sprawia, że świetnie sprawdzą się w trakcie podróży.
Jeśli preferujesz paliwo stałe, niezawodne kuchenki biwakowe będą najlepszym rozwiązaniem. Ich niewielkie rozmiary po złożeniu umożliwiają łatwe przenoszenie, bez obciążania Cię niepotrzebnym bagażem. Co więcej, nasze kuchenki na paliwo stałe wykonane są z lekkich, a zarazem wytrzymałych materiałów, co pozwoli cieszyć się ich użytecznością przez wiele sezonów.
Jeżeli zależy Ci na ekologii i chciałbyś dbać o środowisko naturalne, mamy dla Ciebie również ekologiczne kuchenki z sosnowego pieńka. Ich wyjątkowe właściwości pozwolą na tworzenie prawdziwego ogniska, co nie tylko stworzy wyjątkowy nastrój, ale również pozwoli na przygotowanie pysznych posiłków w sposób bliski naturze.
Nasze kuchenki spirytusowe to kolejna opcja, która zaskoczy Cię swoją efektywnością i łatwością użytkowania. Dzięki płomieniowi uzyskiwanemu po nasączeniu tkaniny higroskopijnej alkoholem możesz cieszyć się gorącym posiłkiem bez konieczności zabierania ze sobą dużego zapasu paliwa.