Zamów dziś - dostawa już w poniedziałek |

00 g 00 m 00 s
Waluta

Posiłek w terenie, czyli co wybrać do gotowania na ognisku?

Posiłek w terenie, czyli co wybrać do gotowania na ognisku?

Gotowanie na ognisku nadaje wyprawom outdoorowym wyjątkowy charakter. To nie tylko praktyczny sposób na przygotowanie ciepłego posiłku w trakcie wyprawy, lecz także szansa na nowe doznania kulinarne w otoczeniu przyrody.

W tym artykule dowiesz się, jakie naczynia zabrać na ognisko. W pierwszej kolejności skupimy się na tym które z nich zabrać ze sobą na pieszą wędrówkę oraz inne wyprawy, podczas których ważna jest waga ekwipunku. Następnie omówimy, jakie akcesoria do gotowania warto wybrać, gdy możemy sobie pozwolić na zabranie cięższych przedmiotów, bo np. planujemy podróż samochodem. Przedstawimy różne rodzaje kociołków, patelni i garnków. Bez względu na to, czy jesteś zaawansowanym amatorem gotowania na ognisku czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, nasz artykuł pomoże Ci wybrać odpowiednie naczynia, które umożliwią przygotowanie pysznych dań podczas wypraw w plener.

Wyprawa na “lekko” - jakie kompaktowe naczynia zabrać do gotowania?

Piesze wędrówki z plecakiem wiążą się z koniecznością odpowiedniego doboru naczyń turystycznych, ponieważ każdy gram ma znaczenie. Oczywiste jest, że wtedy nie możemy pozwolić sobie na ciężkie akcesoria do gotowania, które nie tylko zajmują cenne miejsce w plecaku, ale dodatkowo nas obciążają. Często w takich sytuacjach zabieramy ze sobą np. żywność liofilizowaną, której przygotowanie jest szybkie i wygodne, a na dodatek taka żywność niewiele waży. Nie każdy lubi jednak smak tego rodzaju żywności, a czasem mamy po prostu ochotę na urozmaicenie naszej diety. W takich sytuacjach pomoc stanowi ognisko lub kuchenka turystyczna i tradycyjne naczynia turystyczne, takie jak garnek turystyczny czy menażka.

Jednak jak dobrać naczynia do gotowania, aby nie obciążały nas nadmiernie podczas wyprawy? I co jeszcze warto uwzględnić przy ich wyborze? Poniżej wymieniamy najważniejsze cechy, które należy wziąć pod uwagę, wybierając naczynia turystyczne na wędrówkę:

  • Waga naczyń - decydując się na naczynia wykonane z lekkich materiałów, takich jak aluminium, unikamy dodatkowego obciążenia plecaka. Dzięki temu ich transport jest łatwiejszy i wygodniejszy, co jest ważne zwłaszcza podczas dłuższych wędrówek. Tego typu materiał świetnie sprawdza się w połączeniu z kuchenką turystyczną.
  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne - podczas wyprawy naczynia mogą być narażone na wstrząsy i uderzenia, więc warto zainwestować w produkty o solidnej konstrukcji, które zapewnią wieloletnią trwałość i skuteczną ochronę przed uszkodzeniami.
  • Łatwość czyszczenia – czas jest cenny, zwłaszcza podczas outdoorowych wypadów. Łatwość czyszczenia naczyń oszczędza czas i energię, które można przeznaczyć na inne czynności.
  • Kompaktowość - dobrym pomysłem jest wybór naczyń, które są składane, ponieważ zajmują mniej miejsca w plecaku i łatwiej je przechowywać.

Na wyprawy “na lekko” najlepiej zdecydować się na kompaktowe naczynia o niewielkiej wadze. Polecamy w szczególności menażki. Do wyboru jest wiele materiałów, rozmiarów, kształtów i kolorów. To naczynia, które świetnie sprawdzają się podczas wędrówek z plecakiem.

Gotowanie na ognisku na biwaku i campingu - jakie naczynia warto ze sobą zabrać?

Podczas pieszych wędrówek, gdzie liczy się każdy gram w plecaku, lekkość naczyń turystycznych ma kluczowe znaczenie. Natomiast podczas gotowania poza domem, gdzie waga naczynia nie jest istotna, np. gdy podróżujemy głównie samochodem, możemy zdecydować się na cięższe naczynia. W takim przypadku nie musimy się ograniczać i możemy wybrać chociażby żeliwne kociołki, garnki czy ciężkie patelnie. Poniżej opiszemy każde z nich.

Jaki garnek do gotowania na ognisku wybrać?

Popularnym rodzajem garnków na ognisko są te wykonane z żeliwa. Żeliwo jest bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Charakteryzują się również równomiernym rozprowadzaniem temperatury. Poza tym żeliwo nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Co więcej, garnki żeliwne nie wpływają na smak przygotowywanych potraw. Przy odpowiedniej pielęgnacji mogą służyć przez wiele lat. Jak każde naczynia kuchenne mają one jednak również swoje wady. Przede wszystkim takie garnki są ciężkie, przez co mogą nadmiernie obciążać nasz ekwipunek podczas wyprawy. Nie ma to jednak większego znaczenia w sytuacji, gdy podróżujemy samochodem.

Popularnym wyborem są również garnki ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe, przez co mogą służyć przez długi czas, podobnie jak żeliwne garnki. Garnki tego typu nie nadają potrawom metalicznego posmaku, są też lżejsze niż ich żeliwne odpowiedniki. Garnki stalowe nagrzewają się wolniej, ale powoli tracą ciepło.

Na rynku dostępne są również garnki aluminiowe anodyzowane, które są bezpieczniejsze w użyciu od zwykłych garnków aluminiowych. Zaleca się jednak, aby w tego typu naczyniach nie przygotowywać bardzo słonych lub kwaśnych potraw. Aluminium bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu czas gotowania i podgrzewania potraw jest krótki.

Pamiętaj, aby wybrać garnki, które są dopasowane dla Twojego stylu gotowania. Uwzględnij także wagę, trwałość i łatwość czyszczenia. Ważne jest także, aby dostosować rozmiar garnka do liczby osób, dla których będziesz gotować.

SPRAWDŹ GARNKI TURYSTYCZNE

Jaką patelnię na ognisko wybrać?

Znalezienie odpowiedniej patelni do gotowania na ognisku może być trudne ze względu na różnorodność dostępnych na rynku modeli. Najważniejszą zasadą jest jednak wybór patelni, która jest trwała, odporna na wysokie temperatury i łatwa w czyszczeniu. Najpopularniejszymi materiałami wykorzystywanymi do produkcji patelni na ognisko są żeliwo, aluminium i stal nierdzewna.

Klasycznym wyborem jest patelnia wykonana z żeliwa, które ma bardzo dobre właściwości termiczne. Świetnie rozprowadza ciepło, dzięki czemu na powierzchni patelni nie ma obszarów zbyt nagrzanych lub za zimnych. Takie rozwiązanie zapewnia równomierne przyrządzanie wszystkich składników potrawy. Tego typu patelnie są niezwykle trwałe i służą przez wiele lat. Trzeba jednak pamiętać, że z żeliwa wykonuje się ciężkie naczynia. Tego rodzaju patelnia może ważyć nawet ponad 3 kg.

Jeżeli zależy Ci na niższej wadze, lżejszą alternatywą dla żeliwa jest stal nierdzewna. Wykonane z tego materiału patelnie są odporne na korozję i łatwe w czyszczeniu. Nie rozprowadzają ciepła niestety tak równomiernie, jak żeliwo, więc trzeba pamiętać o mieszaniu przygotowywanej potrawy. Warto też rozważyć patelnie stalowe z grubym dnem, które lepiej akumulują ciepło.

Składana patelnia turystyczna firmy Fox Outdoor. Wykonana została ze stali nierdzewnej.
Składana patelnia turystyczna firmy Fox Outdoor

Patelnie aluminiowe to kolejna popularna opcja, ponieważ są bardzo lekkie. Aluminium dobrze przewodzi ciepło, więc zapewnia równomierne gotowanie potraw. Zdecydowanie zalecamy modele wykonane z anodyzowanego aluminium ze względu na jego korzyści związane z bezpieczeństwem w kontakcie z żywnością. Patelnie aluminiowe są niestety częściej podatne na zarysowania i mniej odporne na uszkodzenia niż żeliwo czy stal nierdzewna.

Zastanawiając się nad tym, jaką patelnię na ognisko wybrać, warto zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z którego została wykonana, lecz także na inne istotne kwestie. Przede wszystkim patelnia powinna być wyposażona w wygodne uchwyty. Jest to ważne, ponieważ znacznie ułatwia trzymanie i przenoszenie patelni. Dodatkowo dobrze sprawdzić, czy uchwyty są zabezpieczone, np. gumowymi nakładkami, które chronią przed poparzeniem dłoni podczas gotowania.

Warto również zwrócić uwagę na to, czy patelnia ma składane uchwyty. Taka konstrukcja nie tylko pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni, ale też jest praktyczna w czasie transportu.

SPRAWDŹ PATELENIE

Jaki kociołek na ognisko wybrać?

Na rynku dostępne są różne rodzaje kociołków, ale szczególnie polecamy te wykonane ze stali i żeliwa. W obu przypadkach mogą być pokryte emalią. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów kociołków są żeliwne, ze względu na wiele zalet tego materiału. Żeliwo bardzo dobrze przewodzi ciepło, co oznacza, że potrawy gotowane w takim kociołku są podgrzewane równomiernie i gotują się szybciej.

Na etapie wyboru kociołka na ognisko należy wziąć pod uwagę liczbę osób spożywających posiłek. Pomocna może okazać się zasada "ile osób - tyle litrów". Przykładowo, jeśli robimy ognisko dla 4 osób i chcemy wybrać kociołek, to najlepiej wybrać taki, który ma 4 litry - 1 litr na osobę.

Kociołek węgierski o pojemności 9 l

Należy również zdecydować, czy potrzebujemy kociołka stojącego, czy wiszącego. Kociołki stojące, które są szczelnie zamykane, nadają się do przygotowywania np. zapiekanek. Z kolei kociołki wiszące są odpowiednie do gotowania dań jednogarnkowych. Zawieszając kociołek nad ogniem, możemy regulować jego wysokość i intensywność ciepła, co pozwala nam kontrolować proces gotowania.

SPRAWDŹ KOCIOŁKI

Jakie dania można przygotować na ognisku?

Pieczenie kiełbasek i ziemniaków nad ogniskiem to klasyczny wybór dla wielu z nas. Warto jednak pamiętać, że gotowanie na ognisku może być znacznie bardziej kreatywne. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie akcesoria turystyczne, o których wspomnieliśmy wcześniej, i wzbogacić nasz jadłospis.

Świetnym pomysłem jest gotowanie dań jednogarnkowych. Oszczędza to czas i zmniejsza liczbę naczyń do zmywania. Dania jednogarnkowe polegają na duszeniu, smażeniu lub gotowaniu poszczególnych produktów w jednym garnku. Można użyć różnych składników, takich jak: warzywa, mięso i przyprawy, aby stworzyć smaczne i sycące dania. Dodanie ryżu do takiego dania może również wzbogacić smak i zapewnić dodatkową porcję węglowodanów. Przykładowe dania na ognisko to np.: risotto, gulasz, curry, chili con carne czy paella.

Poniższy film przedstawia potrawy, które można przygotować na ognisku:

Oferta akcesoriów do gotowania na ognisku w MILITARY.PL

W ofercie MILITARY.PL znajdują się wszystkie niezbędne akcesoria i przybory do gotowania na ognisku. Dysponujemy różnego rodzaju naczyniami, które wykonane są z wytrzymałych materiałów, co ma szczególne znaczenie podczas wypraw outdoorowych. Nasz asortyment obejmuje m.in. kociołki, garnki, menażki i patelnie, które są niezastąpione podczas gotowania na biwaku, kempingu czy innych wyprawach terenowych.

Wśród naszych produktów można znaleźć marki takie, jak: Badger Outdoor, Helikon, Kawmet i Mil-Tec.

SPRAWDŹ NACZYNIA TURYSTYCZNE