Przyznaję cztery gwiazdki z dość prostego powodu. Nóż jest naprawdę dobry, dotarł do mnie bardzo ostry, ale mam jedno zastrzeżenie. Uchwyt mógłby być dłuższy o co najmniej 2 centymetry, wtedy korzystanie z niego byłoby znacznie wygodniejsze.
lub zapisz się na powiadomienie o dostępności
Lekki nóż kuchennym ze stałym ostrzem. Głownie o profilu Drop-Point wyprowadzono szlifem płaskim i poddano obróbce kriogenicznej, która pozwala na uzyskanie wyższej twardości oraz udarności.
Klingę wykonano z niemieckiej stali nierdzewnej 4116, charakteryzujacej się łatwością ostrzenia nawet w warunkach polowych. Sprawdzi się zarówno w użyciu profesjonalnym, jak i w domowej kuchni, dzięki ząbkowanej krawędzi tnącej, bez trudu przecina włókna mięsa, zapewniając gładkie i estetyczne cięcie steków.
Przed zsunięciem dłoni na ostrze chronią odpowiednio wyprofilowany kształt dolnej części chwytu z wycięciem na palec wskazujący.
Okładziny ergonomicznie wyprofilowanej rękojeści o antypoślizgowej fakturze wykonano z twardego tworzywa Zy-Ex i pokryta przyjaznym dla żywności materiałem Kray-Ex.
Dane techniczne
Długość głowni: 120 mm
Grubość głowni: 1,5 mm
Długość całkowita: 203 mm
Stal: 4116
Rękojeść: Kray-Ex
Masa: 37 g
Producent: Cold Steel, USA
MILITARY jest oficjalnym dystrybutorem marki Cold Steel.
Cold Steel to uznana amerykańska marka specjalizująca się w produkcji noży, maczet oraz narzędzi taktycznych, działająca od 1980 roku w Irving, Kalifornia. Popularność zdobyła dzięki nowatorskim rozwiązaniom konstrukcyjnym, takim jak rękojeści Kraton® czy charakterystyczne ostrza American Tanto, cenione zarówno przez służby mundurowe, jak i entuzjastów militariów. Firma opracowała także własne gatunki stali, m.in. San Mai III®, wyróżniające się wysoką odpornością na zużycie i wyjątkową trwałością. Cold Steel jest również twórcą opatentowanego systemu blokady Tri-Ad™ Lock, zapewniającego wysoki poziom bezpieczeństwa podczas użytkowania. Marka współpracuje z renomowanymi projektantami noży, takimi jak założyciel Lynn C. Thompson i Andrew Demko, których doświadczenie i zaangażowanie mają bezpośredni wpływ na jakość i niezawodność oferowanych produktów.
| Typ noża | Z głownią stałą |
|---|---|
| Styl | Kuchenny |
| Długość głowni | 120 mm |
| Grubość głowni | 1,5 mm |
| Profil głowni | Drop-point |
| Rodzaj ostrza | Ząbkowane |
| Odporność na stępienie | Średnia |
| Odporność na korozję | Bardzo dobra |
| Typ blokady | Ostrze stałe |
| Długość całkowita | 203 mm |
| Stal ostrza | 4116 |
| Sposób otwierania | Ostrze stałe |
| Materiał rękojeści | Kray-Ex |
| Klips do noszenia | Nie |
| Kabura w komplecie | Nie |
| Waga | 37 g |
| EAN | 705442014553 |
| Kod producenta | CS-59KSSZ |
| Producent | Cold Steel |
| EAN |
Opinie ze zdjęciami
Podsumowanie opinii
Liczba opinii: 1
Brak opinii